Volgers

Cooking

Weblogs

Depression Cooking with Clara
Glutenvrij Kookhoekje
Uit de keuken van Arden

Recepten

Alle recepten zijn op alfabetische volgorde geplaatst.

Appeltaart

Van 200 gram bloem, 80 gram basterdsuiker, 150 gram boter, een eidooier en zout een gelijkmatig zandtaartdeeg maken. De suiker oplossen in iets water en in dit suikerwater de 5 in partjes gesneden zure appelen (en eventueel 50 gram gewassen krenten) verwarmen; de appelen mogen echter niet stuk koken.

Het deeg uitrollen tot een dikte van ruim 1/2 centimeter. Uit deze deeglap eerst de bodemvorm van de springvorm uitsnijden. Vervolgens een lange reep maken (eventueel in tweeën), ter breedte van de rand van de vorm en met een lengte van de omtrek van de rand.
De ronde deegplak nu eerst op de bodem van de beboterde springvorm leggen en vervolgens de reep langs de rand van de vorm. Het vulsel in de vorm doen, deegreepjes op het vulsel leggen en de deegrand over de einden der deegreepjes omslaan. De taart van boven bestrijken met verdunde eidooier en gedurende ongeveer drie kwartier bakken in een matig warme oven. Vóór het uit de vorm nemen de taart goed laten afkoelen.

Men kan ook een vulsel nemen van ongekookte appelen, doch loopt dan kans, dat het gebak iets uitzakt, daar de appelen in de oven wat slinken.

Bananencake (ca. 22 personen)

Verwarm de oven voor op 160’C. Klop 350 gram suiker met 200 gram vloeibare (bak)boter en 3 grote eieren los. Prak 3 overrijpe bananen met een vork en roer ze samen met 1 eetlepel vanille extract door het suikermengsel. Klop niet te lang, alles moet net gemengd zijn. Roer door 350 gram bloem 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel nootmuskaat, 1 zakje bakpoeder en wat zout. Schep dit tenslotte door het bananenmengsel.

Vet een tulbandvorm met een inhoud van 1 liter in. Schep er een eetlepel bloem in zodat de bakvorm geheel bebloemd is. Doe het cakebeslag in de vorm en bak de bananencake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar.

Controleer of de cake gaar is door er met een mes of satéprikker in te steken. Komt het mes er droog uit dan is de cake gaar.

Erwtensoep

Doe 2 liter water, 400 gram spliterwten, een laurierblad en 1/2 eetlepel zout in een grote pan. Breng aan de kook en laat ongeveer 40 minuten zachtjes doorkoken. Maak ondertussen een prei, ui, winterpeen, 1/4 knolselderij en wat selderij schoon en snij in stukken. Voeg de groenten aan de soep toe en kook in ongeveer 20 à 30 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper en voeg een in plakjes of stukjes gesneden rookworst toe.
Lekker met een plak roggebrood.

Gekruide zopie (zonder alcohol)

Roer in een kan 10 gram cacopoeder met 40 gram suiker en 2 eierdooiers dik en romig. Laat 4 dl melk met een kaneelstokje, 3 kruidnagelen en een stukje schoongeboende sinaasappelschil op een zacht vuur 10 minuten trekken. Klop 1 eiwit met een zakje vanillesuiker en 5 gram cacao stijf. Breng de melk bijna aan de kook en schenk 'm door een zeef al kloppend bij het cacaomengsel. Schenk de chocolademelk in de bekers en garneer met een toef eiwitschuim.

Kokoskoek

Mix 150 gram kokos, 150 gram suiker, 60 gram bloem, een theelepel bakpoeder
150 gram gesmolten boter, 1 ei en een snufje zout door elkaar. Giet het mengsel in een ingevette bakvorm en bestrooi het met een klein beetje kokos. Zet de koek 20 minuten in een op 220’C voorverwarmde oven. 

Mini loempiaatjes

Ontdooi 10 loempiavellen (diepvries supermarkt of toko). Kook 200 gram kipfilet in water met een blokje kipbouillon. Snij ondertussen twee wortels, 1/4 paprika, 1/4 cougette en 1 lenteui in kleine stukjes. Laat de kipfilet na het koken een beetje afkoelen en maak er kleine stukjes van. Doe in een grote (beslag)kom alle groenten en de kip bij elkaar en hussel het goed door.
Kook een hand glasnoedels in 2 minuten gaar, spoel ze af onder koud water en vermeng er een scheut zoet/zure woksaus door.
Pak nu een loempiavel, leg er net iets uit het midden een beetje gemengde groenten en glasnoedels op. Rol de loempia één keer om, vouw links en rechts naar binnen, maak de randen wat nat met water en rol de loempia verder op.
Bak de loempia ongeveer 5 à 6 minuten in heet frituurvet tot ze lekker bruin zijn. Serveer samen met een bakje chilisaus om de loempia in te dippen.

Pindakaas

Doe twee koppen rauwe pinda's en wat zout (naar smaak) in een keukenmachine. Als de noten te droog zijn, kun je een klein beetje pinda- of olijfolie toevoegen.

Mix alles tot een smeuïge massa en bewaar in de koelkast.








Pizza

Doe 140 ml water, 1 eetl extra vierge olijfolie, 225 gram bloem, 1 tl zout, ½ tl kristalsuiker en ½ tl instantgist in deze volgorde in de broodbakmachine. Stel de machine in op de functie (basis)deeg. Sla na het kneden het deeg (op een met bloem bestoven werkvlak) nog een paar keer voorzichtig door en verdeel het deeg over een ingevette bakplaat.

Laat vervolgens je fantasie lekker de vrije loop gaan. Bij ons was de pizza vandaag gevuld met een klein blikje tomatenpuree, ½ paprika, 1 tomaat, ongeveer 5 zongedroogde tomaten op olie, wat prei, 4 blaadjes verse basilicum, knoflookpoeder, gedroogde pizzakruiden, 1 bolletje mozzarella en tot slot geraspte kaas. Het mooiste aan het maken van je eigen pizza vind ik wel dat je met zo ontzettend veel (verse) ingrediënten kunt spelen als je wilt. Doe de pizza ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven (220’C) en eet smakelijk!

Tomatensoep met basilicum

Snijd 1 kilo gewassen tomaten in stukken. Verhit 1 eetlepel olie en fruit hierin 1 gesnipperde ui, 1 teen fijngesneden knoflook en 1 in stukjes gesneden stengel bleekselderij voor 2 minuten op laag vuur. Voeg de tomaten toe met 1 liter water en 2 bouillontabletten. Laat de soep 15 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Breng de soep op smaak met zout, peper en 2 eetlepels fijngesneden verse basilicum.



Vanillevla

Kook 1 liter melk en laat deze met 1/2 vanillestokje 20 minuten trekken. Neem daarna het stokje er uit (het kan nog eens gebruikt worden). Vermeng twee eierdooiers met 50 gram suiker en 40 gram maïzena en roer dit goed door, voeg een beetje melk toe en bind vervolgens de kokende melk met dit papje. De vla vervolgens zo lang koudroeren tot dat er geen veel meer gevormd wordt.







Zandkoekjes (ca. 2 bakplaten)

Verwarm de oven voor op 175’C. Doe 200 gr gezeefde bloem, een snufje zout, 150 gr stevige boter, 100 gr gezeefd basterdsuiker en een zakje vanillesuiker in een kom. De boter in kleine stukjes snijden en het geheel tot een soepele deegbal kneden. Als het deeg door het kneden te zacht geworden is, het enige tijd op een koele plaats laten opstijven. Op een met bloem bestoven aanrecht het deeg tot een rol van 5-6 cm doorsnede vormen. Van deze rol met een scherp mes plakjes van gelijke dikte snijden. De koekjes eventueel met een hazelnoot of amandel garneren en op een beboterde bakplaat leggen. De bakplaat ca. 15 minuten in de oven plaatsen.

Via Onder de Knotwilg deze twee recepten die ik graag ook eens wil proberen:

Aardbeiensiroop

Aardbeien schoon maken en in een pan met een laagje water aan de kook brengen. Af en toe flink roeren of met de stamper stampen om er een soort moes van te maken. Deze moes zeven tot je sap hebt. Zelf deed ik het eerst door een grove vergiet, toen door een fijne zeef en vervolgens nog door een theedoek. Natuurlijk is een ontsapper hiervoor ideaal, dat scheelt veel werk. We lenen deze wel eens van m'n ouders, maar ik was hem nu vergeten te vragen en had de aardbeien al klaar staan om te verwerken. Dus toch maar op deze omslachtige manier gedaan. Als de sap helemaal gezeeft en nog warm is er 1000 tot 1250 gram suiker per liter sap in op laten lossen. Intussen los je per liter siroop 15 gram citroenzuur op in een kopje warm water. Als zowel de siroop als het citroenzuur helemaal afgekoeld is roer je dit door elkaar. Je limonadesiroop is nu klaar en kan nu in flessen gedaan worden. Je siroop is nu jaren houdbaar!

Je (glazen) flessen moeten brandschoon zijn (bijv. uitkoken in soda water en daarna na spoelen) en je moet ze goed afsluiten. Je hoeft ze niet vacuüm te maken door de siroop opnieuw aan de kook te brengen en dan in de flessen te gieten zoals bijv. sap of jam. Als je dat doet gaat de siroop namelijk geleren door de suiker.

Vlierbloesemsiroop
Je plukt de bloemenschermen als de bloesem goed open is en veel stuifmeel heeft (ivm de smaak). Je haalt alle beesjes en dergelijke eraf en doet ze in een grote pan met water. De bloesem moet net onder water staan. Laat het een dagje staan. De volgende dag zeef je het water door een theedoek. Het schone water meet je af en je lost er 1000 gram suiker per liter in op. (Eventueel je bloesemwater iets verwarmen om de suiker makkelijk op te laten lossen!). Je lost in een kopje heet water 15 gram citroenzuur op en als zowel de vlierbloesemsiroop als het citroenzuur is afgekoeld doe je het door elkaar en is het klaar om in flessen te doen.

Zowel de aardbeien- als de vlierbloesemsiroop gebruik je als 'gewone' limonade siroop: een klein laagje siroop aanlengen met water.

1 opmerking:

  1. heel erg bedankt voor het vlarecept! omdat ik niet meer in Nederland woon, heb ik het lang moeten missen maar nu maak ik het gewoon zelf thuis :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!